Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Dermatitis pri dojenčku

Ko gre za dermatitis pri dojenčku, je ključno razumeti, da je “dermatitis” zelo širok pojem, ki zajema različne kožne težave, ki razlikujejo po vzrokih in po simptomih. Različni dejavniki, od alergij do okoljskih dražilcev, lahko povzročijo različne oblike dermatitisa. Razumevanje teh vzrokov je prvi korak k zagotavljanju, da bo življenje tvojega dojenčka čim bolj udobno.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Različne vrste dermatitisa pri dojenčku

Dermatitis pri dojenčku je lahko:

 1. Atopijski dermatitis (ekcem): Ta je najpogostejši in se običajno pojavi kot rdeči, srbeči izpuščaji, še posebej na licih, čelu in okončinah.

 2. Kontaktni dermatitis: Ta se razvije, ko koža pride v stik z dražilno snovjo, povzroča pa rdečico, srbenje in včasih mehurčke.

 3. Seboroični dermatitis: Znan tudi kot TEMENCA, se običajno pojavi na lasišču in je manj srbeč kot drugi tipi.

 4. Plenični dermatitis: Pogosto posledica draženja zaradi vlage in trenja v pleničnem predelu.

 5. Perioralni dermatitis: Ta manj pogosta vrsta se pojavi okoli ust in včasih nosu. Značilni so rdeči izpuščaji, lahko pa se pojavi tudi luščenje.

 6. Druge vrste: Obstajajo tudi druge, manj pogoste vrste dermatitisa, kot so dishidrotični dermatitis (ki prizadene dlani in podplate) in numularni dermatitis (ki povzroča kovancu podobne izpuščaje).

Nasveti za umiritev stanja

 1. Identifikacija in izogibanje sprožilcem: Pomembno je, da opazuješ, kaj lahko sproži ali poslabša dermatitis pri dojenčku. Lahko gre za določene izdelke, hrano, tkanine, plenico ali celo okoljske dejavnike.

 2. Nežna nega kože: Redna uporaba blagih, brezdišavnih vlažilcev z okluzivnim delovanjem je ključna! Izogibaj se izdelkom, ki temeljijo na mešanici olj, saj olja uničujejo kožno bariero … Pa ne samo eterična! Nove raziskave dokazujejo, da naravne mešanice olj, ki so tako priljubljene v naravni kozmetiki, na kratki rok delujejo, a na dolgi rok močno poslabšujejo kožno stanje. (Več si lahko prebereš na spletni strani New York Times.) 

 3. Prilagojeno kopanje: Kopanje naj bo kratko in v mlačni vodi! Po kopanju nežno popivnaj kožo in to je to. Kože ne drgni z brisačo!

 4. Ustrezna oblačila: Oblačila naj bodo mehka, iz naravnih materialov, kot je bombaž … Je pa takšna oblažila ZELO težko dobiti, saj je v današnjem času skoraj vse mešanica s poliestrom, pa čeprav piše na etiketi, da gre za 100% bombaž.

 5. Prehrana: Včasih lahko na dermatitis pri dojenčku vpliva določena hrana. Glede možnih alergij ali intoleranc se NUJNO posvetujte s pediatrom, oziroma alergologom.

 6. Hudi primeri: Za hujše primere se posvetuj z zdravnikom, saj je včasih nujno potrebno predpisati ustrezna zdravila, kot so kortikosteroidne kreme ali antihistaminiki. Razumemo, da je internet poln zgodb, ki te odvračajo od tovrstnih zdravil, ampak kot rečeno … Včasih so NUJNO potrebna!

 7. Psihološka podpora: Dermatitis pri dojenčku največkrat vpliva na njegovo dobro počutje in spanec … Zato je pomembno ustvariti mirno in podporno okolje, ki bo otroka pomirilo in ga potolažilo.

 8. Vzdrževanje hladnega in vlažnega okolja: To lahko pomaga zmanjšati draženje in srbenje.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Pomen kakovostne in preproste, oziroma "MEHANSKE" nege kože

Ko gre za dermatitis pri dojenčku mora biti osrednja pozornost namenjena preprosti in kakovostni negi kože. Blaga, hipoalergena in brezdišavna kožna nega je temelj za vzdrževanje zdrave kože in preprečevanje poslabšanj stanja.

Redna uporaba takšnih izdelkov lahko znatno zmanjša simptome in izboljša kakovost življenja dojenčka.

Pomembno je, da izberete izdelke, ki so posebej zasnovani za občutljivo kožo dojenčkov in se izogibajte tistim z agresivnimi emulgatorji.

Mazila naj imajo OKLUZIVNO delovanje (“mehanska” zaščita), kar pomeni, da delujejo kot nadomestilo za slabše delujočo kožno bariero!

Povzetek

Dermatitis pri dojenčku je kompleksen in večplasten problem, ki zahteva individualen pristop in skrbno nego. Z razumevanjem različnih vrst dermatitisa in uporabo preprostih, a učinkovitih strategij za nego kože, lahko bistveno izboljšaš stanje svojih otrok.

V večini primerov kakovostni in preprosti izdelki za nego kože resnično naredijo razliko – zmanjšujejo simptome in izboljšujejo kakovost življenja dojenčkov. Vedno pa je priporočljivo, da se za natančno diagnozo in nadaljnje zdravljenje posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE