Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Ihtioza

Ihtioza je skupina dednih kožnih motenj za katere je značilna suha, oziroma luskasta koža, ki največkrat spominja na ribje luske. Prizadene lahko različne dele telesa in to z različno intenziteto – od komaj občutne, do zelo resne!

Ključnega pomena pri obvladovanju ihtioze je uporaba ustreznih kozmetičnih izdelkov in strogo držanje vsakodnevne rutine za nego kože, o kateri bomo spregovorili v nadaljevanju.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kaj je ihtioza?

Ihtioza je dedna kožna bolezen, ki povzroča prekomerno tvorbo kožnih lusk. Obstaja več tipov ihtioze, ki se med seboj razlikujejo po simptomih in resnosti. Najpogostejša oblika je ihtioza vulgaris, ki običajno prizadene roke in noge, lahko pa vpliva tudi na druge dele telesa.

Simptomi in znaki

Simptomi ihtioze vključujejo suho, luskasto kožo, občutek zategnjenosti, srbenje in razpoke. Te simptome lahko spremljajo bolečine in vnetja, ki se v hujših primerih še poslabšajo.

Vzroki in genetika

Ihtioza je posledica genetskih mutacij, ki vplivajo na proces obnavljanja in luščenja kože. Prenaša se avtosomno dominantno, kar pomeni, da lahko otrok podeduje bolezen od le enega starša pa čeprav se bolezen pri tem staršu ni izrazila.

Diagnoza in zdravljenje

Diagnoza ihtioze temelji na kliničnih simptomih in družinski anamnezi. Zdravljenje vključuje lajšanje simptomov in preprečevanje zapletov z vlažilnimi sredstvi, keratolitičnimi zdravili in retinoidi.

Pomen uporabe ustrezne kozmetike

Pri obvladovanju ihtioze so okluzivna mazila in naravne emolientne kreme ključnega pomena! Ta sredstva ustvarjajo, oziroma vzdržujejo kožno zaščitno pregrado, ki preprečuje izgubo vode in pomaga ohranjati njeno prožnost.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Praktični nasveti za vsakodnevno nego

 

  • Vlaženje kože: Uporabljaj intenzivne vlažilne kreme večkrat na dan, še posebej po kopanju ali prhanju, ko je koža še vlažna. Za splošno vlaženje kože uporabljaj čim bolj naravne emoliente s karitejevim maslom, avokadovim maslom ali kokosovimi kaprilati. Za nego bolj problematičnih kožnih stanj – kjer je koža luskasta pa uporabljaj tudi mazila z okluzivnim delovanjem, torej mazila, ki vsebujejo petrolatum in lanolin. 
  • Nežno čiščenje: Izogibaj se uporabi agresivnih mil in gelov za tuširanje. Namesto tega izberi blage, vlažilne čistilne izdelke z aktivnimi sestavinami kot je naprimer aktivno oglje.
  • Kratke, mlačne prhe: Izogibaj se dolgim vročim prham, saj lahko to še dodatno izsuši kožo. Na vse zadnje jo že voda na nek način izsušuje, saj je njen PH 7, medtem ko je PH kože okrog 4,8.
  • Uporaba keratolitičnih izdelkov: Izdelki, ki vsebujejo sečnino, salicilno kislino ali alfa-hidroksi kisline, lahko pomagajo pri odstranjevanju lusk. Z drugimi besedami so to ne-mehanični pilingi, oziroma pilingi na kislinski osnovi.
  • Zaščita pred vremenskimi vplivi: V hladnejših in suhih obdobjih – še sploh v prehodnih obdobjih,  uporabljaj dodatno vlažilno zaščito.

Življenjski slog in prehrana

 

  • Hidracija: Pitje zadostne količine vode pomaga ohranjati kožo hidrirano od znotraj. A pozor!!! Prekomerno pitje vode povzroči izpiranje elektrolitov, kar tudi ni dobro! Zato se ne nacevaj, ampak vsake toliko naredi požirek.
  • Vlaženje zraka: V zimskem času, ko centralna kurjava posuši zrak, je smotrno kupiti vlažilec zraka. 
  • Uravnotežena prehrana: Prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in vlakninami – “zelenjavo”, lahko izboljša zdravje kože. Predvsem pa se je potrebno izogibati sladkorju, kar vključuje tudi nekompleksne ogljikove hidrate.
  • Oblačila: Izogibaj se nošenju grobih ali dražečih tkanin, kot so volna, poliester, elastan, … Namesto tega izberi mehka, dihajoča oblačila. Ampak pozor! Oblačila, ki dihajo so dobra poleti, medtem ko moramo pozimi v telesu zadržati vlago! To pa pomeni bolj gosto tkana oblačila, ki niso tako poceni pa še vedno težje jih je dobiti iz naravnih materialov kot je bombaž, kaj šele svila!

Povzetek

Ihtioza zahteva celostno skrb in redno nego. Uporaba emolientnih in okluzivnih kozmetičnih izdelkov, ki obnavljajo hidro-lipidno zaščito kože je ključnega pomena za zmanjšanje suhosti in srbenja!

Poleg tega lahko prilagoditev dnevnih rutin in življenjskega sloga znatno izboljša kakovost življenja in počutja.

S pravilno nego in doslednim izvajanjem dnevne rutine, kar predvsem apelira na dieto brez sladkorja, je mogoče ohranjati kožo zdravo in živeti udobno življenje kljub izzivom, ki jih prinaša ihtioza.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE