Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Rosacea

Rosacea je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene predvsem obraz. Zato dajmo najprej pregledat splošna dejstva potem pa se lotit rešitve, ki jo bodo veseli predvsem ljudje z zelo suho kožo.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kako izgleda rosacea?

 

 1. Rdečica in zardelost: Osrednja obrazna rdečica, ki se pogosto začne z nagnjenostjo k hitrejšemu zardevanju ali rdečenju. Sčasoma lahko ta rdečica postane bolj vztrajna.
 2. Vidne krvne žile: Majhne krvne žilice na nosu in licih pogosto nabreknejo in postanejo vidne.
 3. Papule in pustule: Lahko se pojavijo majhni rdeči, z gnojem napolnjeni izpuščaji, ki spominjajo na akne.
 4. Zadebelitev kože: Koža se lahko zgosti in poveča, še posebej okoli nosu. Stanje, znano kot rinofima, je bolj pogosto pri moških.

 

Vrste rosacee

 

 1. Eritematotelangiektatična rosacea: Zanjo sta značilni zardelost in vztrajna rdečica, ki lahko vključuje tudi vidne krvne žile.
 2. Papulopustularna rosacea: Spominja na akne z rdečico – oteklina in izpuščaji podobni aknam.
 3. Fimatozna rosacea: Vodi do zadebelitve kože in hrapave teksture, pogosto na nosu.
 4. Okularna rosacea: Prizadene oči, ki postanejo vodene ali krvavo rdeče – največkrat jo spremljajo nelagodje, draženje in otekle veke.

 

Vzroki in sprožilci

 

 • Točen vzrok rosacee ni znan, verjetno pa je posledica kombinacije dednih in okoljskih dejavnikov.
 • Sprožilci se razlikujejo med posamezniki in vključujejo izpostavljenost soncu, vroče ali mrzlo vreme, stres, začinjeno hrano, alkohol in določene izdelke za kožo – predvsem naravne, ki vsebujejo veliko različnih olj, še sploh eteričnih.

 

Dejavniki tveganja

 

 • Rosacea je pogostejša pri ženskah srednjih let, ki imajo svetlo kožo, čeprav lahko prizadene kogarkoli.
 • Družinska anamneza rosacee poveča verjetnost razvoja stanja.

 

Diagnoza

 

 • Za rosaceo ni specifičnega testa. Diagnozo običajno postavimo na podlagi anamneze simptomov in fizičnega pregleda kože.
 • Včasih zdravniki priporočajo dodatne teste za izključitev drugih podobnih stanj.

 

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Zdravljenje

 

 • Rosacea je kronično stanje in zanjo trenutno ni zdravila, vendar lahko različni tipi zdravljenja, oziroma nege, uspešno zmanjšuje simptome.
 • Možnosti zdravljenja vključujejo topična in oralna zdravila, lasersko terapijo in spremembe življenjskega sloga za prepoznavanje ter izogibanje individualnim sprožilcem.
 • Nega kože vključuje nežne, ne dražeče izdelke, največkrat na osnovi lanolina ali kokosovih kaprilatov.

 

Obvladovanje stanja

 

 • Izogibanje znanim sprožilcem.
 • Uporaba zaščitne kreme za sonce vsak dan!
 • Izvajanje NEŽNE rutine nege kože, torej nege z neagresivnimi izdelki in okluzivnimi mazili.

 

Zapleti

 

 • V hudih primerih, še posebej brez zdravljenja, lahko rosacea vodi do vidnih krvnih žil, zadebeljene kože in zapletov z očmi.

 

Prognoza

 

 • Čeprav je rosacea kronično stanje, jo mnogi ljudje uspešno obvladujejo s pravilnim zdravljenjem in prilagoditvami življenjskega sloga. Tudi redni obiski pri dermatologu lahko pomagajo pri obvladovanju izbruhov.

 

Učinkovita kozmetična nega

Če imate rosaceo in zelo suho kožo, ste rojeni pod srečno zvezdo, saj vam bodo najverjetneje pomagala mazila z okluzivnim delovanjem.

Ta bodo nadomestila in obnovila hidro-lipidno pregrado vaše kože, ki je ključna za za ohranjanje vlažnosti in zaščite kože.

Z drugimi besedami … Okluzivna mazila bodo zadržala vlago v koži, medtem, ko bo koža vseeno lahko dihala in tako odpravila težave.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE