Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Numularni dermatitis

Numularni dermatitis, znan tudi kot diskoidni ekcem, je kronično obolenje kože, za katerega so značilne kovancem podobne “lise”. Te lise (imenovane tudi lezije) so največkrat srbeče in neprijetne in pogosto negativno vplivajo na človekovo psiho, še sploh, ko so vidne, oziroma se razprostirajo po intimnejših predelih telesa.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Zato bo ta članek podrobno obravnaval različne vidike nummularnega dermatitisa, s poudarkom na najnovejših metodah zdravljenja, vključno z uporabo mazil z okluzivnimi lastnostmi.

Numularni dermatitis in njegovo razumevanje

Natančen vzrok za nummularni dermatitis žal ni znan, vendar je največkrat povezan s kombinacijo dejavnikov kot so:

 • Izsušena, oziroma dehidrirana koža,
 • atopična koža,
 • dražilne snovi,
 • stres,
 • napadi panike,
 • mikrobiomsko neravnovesje.
 
To pomeni, da je anamnezo precej težko postaviti, saj mora vključevati celosten pregled, oziroma sodelovanje različnih strokovnjakov.

Simptomi in diagnoza

Primarni simptomi nummularnega dermatitisa vključujejo:

 • Okrogle, kovancem podobne lezije na koži.
 • srbenje in pekoč občutek,
 • suha, luskasta ali krastasta koža,
 • v hudih primerih je možen tudi izcedek ali okužba.
 

Celostna diagnoza naj bi vključevala:

 • Fizični pregled pacienta, 
 • pregled njegove zdrastvene zgodovine, 
 • pregled zgodovine anamnez njegovih staršev, 
 • alergološko testiranje,
 • pregled vzorcev kožnega tkiva, da se izloči druge možnosti.
 

Včasih je dobro pregledati tudi psihološko stanje pacienta, saj se sami pogosto ne zavedamo kaj nas tare “v duši” in posledično vpliva na naše zdravje.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Trenutne metode zdravljenja

Numularni dermatitis zdravimo tako, da poskusimo zmanjšati srbenje in nelagodje ter preprečiti nastajanje novih lezij.

Običajni pristopi vključujejo:

 • Topični kortikosteroidi: Ta zdravila v obliki mazila so pogosto prva linija zdravljenja za zmanjšanje vnetja in srbenja, še posebej pri pacientih s hudo obliko! Kortikosteroidi so skupina steroidnih hormonov, ki jih naravno proizvajajo nadledvične žleze in so na voljo tudi v obliki sintetičnih zdravil. Ti hormoni imajo ključno vlogo pri uravnavanju različnih funkcij telesa, vključno z imunskim odzivom, presnovo, vnetnim odzivom in vzdrževanjem ravnotežja elektrolitov. Čeprav so kortikosteroidi izjemno učinkoviti, lahko njihova dolgotrajna uporaba povzroči neželene učinke. Zaradi teh potencialnih neželenih učinkov je pomembno, da se kortikosteroidi uporabljajo pod skrbnim nadzorom zdravstvenega delavca in da se odmerjanje prilagodi posameznikovim potrebam!!! 
 
 • Vlažilci: Uporaba vlažilnih krem za ohranjanje vlažnosti kože je ključnega pomena! Najbolj se priporoča uporaba mazil z OKLUZIVNIM delovanjem, oziroma mazil, ki vsebujejo lanolin, petrolatum ali karitejevo maslo.
 
 • Antihistaminiki: So zdravila, ki pomagajo obvladovati srbenje, zlasti ponoči. Uporabljajo se za zdravljenje alergijskih simptomov in nekaterih drugih stanj. Delujejo tako, da blokirajo delovanje histamina, kemikalije, ki jo telo naravno proizvaja med alergijsko reakcijo. Histamin je del imunskega sistema in igra ključno vlogo pri zaščiti telesa pred okužbami. Vendar, ko se sprosti v odgovor na alergen (kot so cvetni prah, pršice, živalska dlaka ali nekatera hrana), lahko povzroči simptome, kot so kihanje, srbenje, izcedek iz nosu in solzenje oči. Čeprav so antihistaminiki na splošno varni, lahko povzročijo neželene učinke, kot so suha usta, zamegljen vid, zaprtje, zadrževanje urina in pri starejših sedativni učinki, tudi pri zdravilih druge generacije.
 
 • Antibiotiki ali antiglivična zdravila: Numularni dermatitis moramo včasih zdraviti tudi z antibiotiki ali antiglivičnimi zdravili – antimikotiki. Namreč … Numularni dermatitis povzroči spremembe na koži, ki lahko vključujejo razpoke, praskanje in odprtine, kar poveča tveganje za vdor bakterij ali glivic v kožo. Če se koža okuži, je treba poseči po omenjenih zdravilih!
 
 • Fototerapija: Kožna fototerapija pri nummularnem dermatitisu vključuje uporabo posebne vrste svetlobe (UVA ali UVB) za zdravljenje kožnih lezij. Fototerapija, znana tudi kot svetlobna terapija, uporablja ultravijolično (UV) svetlobo, ki pomaga zmanjšati vnetje in srbenje in izboljša celjenje kože.

Napredek v negi

Nedavne raziskave so pri negi numularnega dermatitisa poudarile učinkovitost mazil z okluzivnimi lastnostmi. Ta mazila delujejo tako, da na koži ustvarijo hidro-lipidno pregrado, ki pomaga zadrževati vlago in ščiti pred dražilnimi snovmi. 

Okluzivi so še posebej koristni za posameznike s hudim izsuševanjem kože ali tiste, ki jim drugi tretmaji ne pomagajo.

Spremembe življenjskega sloga in domača zdravila

Poleg medicinskih tretmajev lahko negativne simptome pomagajo obvladovati tudi določene spremembe življenjskega sloga in domača zdravila:

 • Izogibanje dražilnim snovem: Zmanjšanje izpostavljenosti milom, detergentom in drugim ostrim kemikalijam lahko pomaga preprečiti izbruhe.
 
 • Kopelne navade: Kratke, mlačne kopeli z ne dražilnimi milnicami in takojšnje vlaženje so lahko zelo koristne.
 
 • Vlažilniki zraka: Uporaba vlažilca zraka, zlasti v suhih podnebjih ali med zimo, precej pomaga ohranjati vlažnost kože.

Povzetek ...

Čeprav je nummularni dermatitis lahko vztrajen, večina posameznikov učinkovito obvladuje svoje simptome s pravilno nego, zdravljenjem in prilagoditvami življenjskega sloga. 

Stanje se lahko občasno ponovi, še posebej v času stresa ali ob izpostavljenosti sprožilcem. Ampak numularni dermatitis običajno ne traja dolgo časa, oziroma si koža s pravilnim pristopom in nego hitro opomore. 

Zato si preberi še kakšen strokoven članek na internetu, pojdi do zdravnika, se začni opazovati, najdi kozmetiko, ki ti ustreza in prevzgoji svojo kožo iz nagajive porednice, v prijetno zaveznico.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE