Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Pilarna keratoza

Pilarna keratoza, znana tudi kot keratoza pilaris, je pogosta kožna bolezen, ki se običajno pojavi v mladosti in se kaže kot majhne, hrapave izbokline na koži. 

Te izbokline se največkrat pojavijo na zgornjem delu rok, stegnih, licih ali zadnjici in so bolj estetska, kot pa medicinska težava. Čeprav so neškodljive, lahko pri ljudeh zaradi svojega videza povzročijo psihološko stisko.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kaj je pilarna keratoza?

Pilarna keratoza, znana tudi kot keratoza pilaris, ali “piščančja koža”, nastane zaradi prekomernega nabiranja keratina – zaščitne beljakovine v koži. To nabiranje ustvarja čep, ki zamaši odprtino lasnih mešičkov, kar vodi do nastanka hrapavih, pogosto rdečih izboklin. 

Čeprav natančen vzrok za prekomerno proizvodnjo keratina ni znan, je pogosto povezan z genetskimi dejavniki in je bolj prisoten pri ljudeh s suho ali atopično kožo.

Simptomi in diagnoza

Glavni simptom pilarne keratoze je pojav majhnih, nebolečih izboklin na koži. Te izbokline na koži so hrapave, oziroma kot “brusni papir” in se lahko v hladnejših mesecih, ko je vlažnost zraka nižja, bolj izrazijo. Diagnoza je običajno preprosta in temelji na fizičnem pregledu prizadetih področij. Laboratorijski testi ali biopsije običajno niso potrebni.

Strategije zdravljenja

Čeprav ni zdravila za pilarno keratozo, lahko različne možnosti zdravljenja znatno izboljšajo videz in teksturo kože.

Emolienti s karitejevim maslom, kokosovimi kaprilati, ureo ali mlečno kislino

Ena metoda zdravljenja je uporaba emolientov, ki vsebujejo karitejevo maslo in kokosove kaprilate. Te sestavine kožo površinsko vlažijo kožo, zato ne pride tako pogosto do zaprtja lasnih mešičkov. Uporaba je najbolj koristna po tuširanju, ko koža najbolje absorbira vlago!

Lahko pa greš tudi v lekarno in zgoraj opisani negi dodaš ureo ali mlečno kislino. Obe namreč razkrajata keratin, ki ti maši mešičke. Zato ljudje, ki hodijo veliko na fitnes in dvigujejo uteži, včasih poročajo, da se stanje izboljša, ko imajo “muskelfiber”, saj ga povzroča mlečna kislina.

Kako delujejo emolienti

Emolienti delujejo tako, da zapolnijo prostore med kožnimi luskami z maščobnimi snovmi, imenovanimi lipidi, zaradi česar je koža gladkejša in manj suha. Urea in mlečna kislina gresta še korak dlje, saj raztapljata čepe keratina in luščita kožo.

Okluzivna mazila

Uporaba okluzivnih mazil pred spanjem je še ena učinkovita strategija. Ta mazila na koži ustvarijo zaščitno plast, ki zadržuje vlago. Okluzivi v bistvu predstavljajo substitut, ali rekonstrukcijo našega hidro-lipidnega plašča, kar močno izboljša stanje kože.

Vloga okluzivov

Okluzivi vsebujejo sestavine kot so petrolatum, voski ali lanolin … Te ustvarjajo fizično pregrado za preprečevanje izhlapevanja vlage, kar sčasoma pomaga zmanjšati hrapavo teksturo izboklin, ki jih povzroča pilarna keratoza.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Nežno luščenje

Redno, nežno luščenje kože – piling lahko pomaga odstraniti odmrle kožne celice in zmanjša hrapavost izboklin. Vendar je pomembno, da se izognemo agresivnemu drgnjenju, saj to razdraži kožo in posledično stanje še poslabša. Zato pravimo nežno! Nežen piling in nežno drgnjenje! V bistvu bo še boljše, če uporabiš piling na kislinski osnovi, kot so AHA ali BHA kisline.

Sprememba življenjskega sloga

Tudi preproste spremembe življenjskega sloga lahko naredijo veliko razliko:

  • Izogibanje dražilnim snovem: Izogibaj se agresivnim milom in detergentom ter tesnim oblačilom, ki dražijo kožo. Še enkrat … TESNIM oblačilom se izogibaj. Še sploh tistim z elastanom in poliestrom, kar načeloma pomeni izogibanje skoraj vsem oblačilom, ki danes obstajajo na trgu.
  • Vlaženje zraka: Uporaba vlažilnika zraka, še posebej v suhih mesecih, lahko pomaga ohranjati vlago v koži.
  • Zaščita pred soncem: Čeprav sončna svetloba včasih izboljša simptome, je ključnega pomena uporaba sončne kreme za zaščito kože pred UV poškodbami.

 

Potrpežljivost in doslednost

Pilarna keratoza se ozdravi s potrpežljivostjo, saj se rezultati zdravljenja ponavadi pokažejo šele po več tednih ali celo mesecih! Zato je doslednost pri uporabi emolientov in okluzivov ključnega pomena pri doseganju izboljšanja.

Kdaj obiskati dermatologa?

Če samooskrbni ukrepi ne pomagajo ali če so izbokline moteče, je priporočljivo posvetovanje z dermatologom, saj ti lahko predpiše sledeče:

  • Topični retinoidi: Derivati vitamina A, ki spodbujajo celično obnovo in preprečujejo zamašitev lasnih mešičkov.
  • Kemični pilingi: Profesionalni kemični pilingi lahko pomagajo pri hujših primerih.

 

Zaključek

Čeprav je pilarna keratoza vztrajno kožno stanje, se lahko učinkovito obvladuje z ustrezno nego in zdravljenjem.

Razumevanje narave pilarne keratoze, dosledna uporaba emolientov in okluzivov ter preproste spremembe življenjskega sloga, lahko privedejo do znatnih izboljšav.

Nežna eksfoliacija – piling in izogibanje dražilnim snovem največkrat pomagata vzdrževati kožo zdravo.

Pomembno pa si je tudi zapomniti, da je koža vsakega posameznika edinstvena in da tisto, kar deluje za enega človeka, morda ne bo delovalo za drugega.

Zato sta potrpežljivost in eksperimentiranje z različnimi izdelki in rutinami bistvena, saj s časom in dosledno nego večina ljudi s pilarno keratozo doseže gladkejšo kožo.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE