Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Atopijski dermatitis pri dojenčku

Atopijski dermatitis pri dojenčku, pogosto imenovan tudi ekcem, je eno najpogostejših kožnih obolenj pri malčkih. Njegovo razumevanje in prilagojena skrb za otroka sta ključna za ublažitev simptomov in izboljšanje otrokovega počutja, tako fizičnega, kot tudi psihološkega.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kdaj, kje in kako se pojavi atopijski dermatitis pri dojenčku?

Atopijski dermatitis pri dojenčku se običajno pojavi v prvih šestih mesecih življenja. 

Značilno je, da nastane na obrazu, licih, čelu in lasišču dojenčka. Ko otroci rastejo, se lahko ekcem razširi na kolena, komolce in druge dele telesa.

Pomembno je izpostaviti, da ekcem običajno NE prizadene pleničnega predela, kjer kožo ščiti vlaga. 

Običajno se pojavi kot rdeči, vneti, pogosto srbeči izpuščaji.

Koža z atopijskim dermatitisom je lahko suha, luskasta, včasih tudi razpokana, kar poveča tveganje za okužbe …

Pri hujših primerih se lahko na prizadetih območjih pojavijo mehurji, ki puščajo tekočino.

V fazi, ko je dermatitis bolj umirjen, koža ostane suha in dostikrat srbeča.

Poleg tega so simptomi in intenziteta težav, ko gre za atopijski dermatitis pri dojenčku, zelo različni, zato je njegova diagnoza včasih zelo težavna!

Kaj sproži in poslabša atopijski dermatitis pri dojenčku?

To, da je atopijski dermatitis pri dojenčku posledica slabo-delujoče kožne bariere, verjetno že veš …

Ampak to vedenje ti niti ne pomaga kaj dosti, saj moraš najprej vedeti, zakaj se kožna bariera sploh sesuje!

Vse skupaj je največkrat pogojeno gensko, mikrobiotsko (otrok živi v preveč “sterilnem” okolju), alergološko, kot posledica astme, oziroma oteženega ali nepravilnega dihanja in pa kot posledica stresa …

Atopijski dermatitis pri dojenčku se lahko sproži ali poslabša zaradi različnih dejavnikov, vključno s suho kožo, dražilnimi snovmi, toploto in potenjem, infekcijami ter alergeni, kot so hišni prah, cvetni prah ali prah na sploh. 

V zimskih mesecih, ko je zrak suh, se lahko ekcem poslabša in prav tako se lahko poslabša zaradi slinjenja,  povzroči draženje na obrazu, bradi in vratu dojenčka.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Nega kože in zdravljenje

Ko gre za atopijski dermatitis pri dojenčku je pomembno upoštevati sledeče …

Vlaženje Kože: Vlaženje kože vsaj dvakrat na dan je ključnega pomena! Priporočljivo je uporabljati izdelke brez dišav, barvil in alkohola. Mazila ali kreme, ki ustvarjajo hidro-lipidno bariero, preprečujejo izhlapevanje vode, hkrati pa omogočajo koži dihati. Takšni izdelki naj ne vsebujejo agresivnih emulgatorjev in naj bodo osnovani na sestavinah, kot so lanolin, karitejevo maslo, ali podobno podobno, saj raznorazna olja kožno bariero samo še bolj uničujejo!

Izogibanje dražilnim snovem: Uporabljaj nežna, brezdišavna mila in čistila! Po kopanju dojenčka nežno popivnaj z brisačo, oziroma ga NE DRGNI, da preprečiš dodatno draženje.

Hladni obkladki z DESTILIRANO VODO in kratke kopeli, oziroma tuširanje z mlačno vodo: Da ublažiš srbenje, lahko uporabiš hladne obkladke iz bombaža. Ampak ti naj ne bodo namočeni v navadno vodo, ampak v DESTILIRANO, ki ima nižji PH, oziroma je za kožo manj dražeča. 

Prav tako se priporoča, da trajanje kopanja, oziroma tuširanja ne presega 5 minut in da uporabljaš MLAČNO vodo. Raje navij radiatorje in poskrbi za vlažilec zraka, kot pa da malčku s toplo vodo izpereš zaščitno olje iz kože.

Prehrana in alergije: Včasih lahko določena hrana povzroči ali poslabša simptome atopijskega dermatitisa. Ker gre tu za zelo “spolzko” področje, se glede prilagojene prehrane nujno posvetuj s pediatrom, oziroma alergologom.

Včasih so alergije tako blage, da se jih sploh ne opazi, zato previdno in pozorno!

Redno spremljanje in zdravniški nasvet: Redno spremljaj stanje kože svojega otroka in se ob poslabšanjih posvetuj z zdravnikom. V nekaterih primerih je uporaba zdravil na recept, kot so kortikosteroidne kreme ali mazila, nujna.

Preprečevanje okužb: Ker lahko praskanje povzroči odrgnine in rane, je pomembno preprečiti sekundarne okužbe. Kratko striženje nohtov in uporaba mehkih rokavičk močno zmanjšata poškodbe kože zaradi praskanja.

Psihološki vidik: Atopijski dermatitis pri dojenčku lahko vpliva tudi na njegov spanec in splošno počutje. Zato je pomembno ustvariti pomirjujoče okolje, predvsem pa iz stresa potegniti sebe, saj smo mi največji prenašalci stresa na svoje otroke!

Povzetek

Atopijski dermatitis pri dojenčku zahteva celostno obravnavo in skrben pristop, saj se lahko situacija hitro močno poslabša.

S pravilno nego kože, izogibanjem sprožilcem in rednim spremljanjem kožnega stanja lahko znatno ublažiš neprijetne simptome, predvsem pa izboljšaš kakovost otrokovega življenja na dolgi rok.

Zato pamet v roke, nasmeh na obraz, v srce ljubezen in v dušo mirnost, saj se atopična pot dostikrat spremeni v nevarno vijugasto cesto, ki staršem pobira veliko energije in spanca.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE