Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Dermatitis na rokah

Ko opazimo, da so naše roke rdeče, srbeče ali celo posute z majhnimi mehurčki, ljudje hitro pomislimo na dermatitis.

Ampak … Dermatitis na rokah je lahko marsikaj!

Zato bomo v tem članku raziskali kaj sploh je dermatitis na rokah in zakaj lahko za njegov obstoj največkrat okrivimo naše življenjske navade.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Je dermatitis na rokah res dermatitis?

Problem je v tem, da ljudje z raznoraznimi kožnimi težavami mislijo, da imajo dermatitis na rokah pa ga sploh nimajo …

To je problem zato, ker je dermatitis nadpomenka, ki pomeni različne vrste kožnih vnetij, od kontaktnega dermatitisa do alergijskih reakcij. Včasih so te težave celo glivična obolenja ali bakterijske okužbe, ki jih zamenjamo za dermatitis.

Zato je pomembno, da ob resnih težavah obiščemo dermatologa, ki bo pravilno diagnosticiral našo težavo, saj gre lahko tudi za luskavico ali pa samo za suho kožo, ki se v hladnejših mesecih poslabša in spremeni v zimski dermatitis.

Kdo je kriv za izbruh dermatitisa?

Največkrat smo za izbruh dermatitisa krivi sami!

Živimo namreč v vedno bolj sterilnem okolju, kjer po vrh vsega uporabljamo še agresivna mila, ki močno izsušijo kožo.

Prav tako se ob prehodih iz toplejših v hladnejše mesece in obratno, ne zaščitimo pravilno ali pa se sploh ne zaščitimo.

Centralno ogrevanje izsušuje zrak v katerem živimo in dodatno prispeva k suhosti naše kože … in ker nismo več toliko v stiku z naravo, živalmi in zemljo, kot smo bili nekoč, naša koža izgublja mikrobiom, ki je ključen za vzdrževanje zdrave in funkcionalne hidro-lipidne bariere.

Ta pregrada varuje našo kožo pred dehidracijo in ker jo z uporabo agresivnih čistil in kozmetike še dodatno poškodujemo, se koža vname in razvije dermatitis!

Največji krivec za dermatitis na rokah

Glavni razlog za globalni porast dermatitisa na rokah je uporaba napačne kozmetike! Zato je ključnega pomena, da znamo manevrirati med lažmi kozmetične industrije in razumemo kaj sploh dajemo nase …

Z drugimi besedami … Naravno z aroma certifikatom in podobnimi traparijami, še ne pomeni, da je tudi koži prijazno!

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Kako izbrati pravo kozmetiko?

Prva stvar, ki jo moramo upoštevati pri izbiri kozmetike, ko imamo dermatitis na rokah, je uporaba neagresivnih mil. To je lahko izziv, saj večina mil na trgu ustvarja občutek čistoče, ki pa pogosto pomeni, da kožo preveč izsušimo.

Z drugimi besedami … To, da koža škripa od čistoče, res ni dobro!

Zato uporabljajte milo, ki ne vsebuje agresivnih detergentov, ima vlažilne sestavine in ne vsebuje močnih dišav. Dišave, čeprav prijetne, lahko dražijo kožo in povzročajo alergijske reakcije.

Pomembno je tudi, da izberemo kozmetične izdelke brez agresivnih emulgatorjev, ki so še sploh močno prisotni v naravni in dermatološki kozmetiki.

Emulgatorji so sestavine, ki omogočajo združevanje olja in vode – ustvarjanje emulzije, vendar ob stiku s kožo pozvročijo izpiranje našega hidro-lipidnega plašča.

Zato je ključnega pomena, da izberemo izdelke, ki so oblikovani tako, da podpirajo in krepijo naravno bariero kože, ne da bi jo poškodovali. Teh pa na trgu ni veliko, kljub temu, da trdijo, da so ustvarjeni ravno z namenom varovanja ali obnovitve kožne bariere!

Pri izbiri kreme za roke je priporočljivo iskati takšne, ki vsebujejo emoliente – sestavine, ki kožo mehčajo in vlažijo. Te kreme so še posebej koristne v prehodnih obdobjih, kot so prehod iz jeseni v zimo in iz zime v pomlad, ko je koža bolj izpostavljena spremembam in lahko hitreje postane suha in razpokana.

Ko imamo res hud dermatitis na roki pa je potrebno poseči po okluzivih, ki posnemajo naravne zaščitne procese kože, oziroma nadomeščajo njen hidro-lipidni plašč.

Popotnica za zdravo kožo

Zdaj pa kratek povzetek in nekaj ključnih nasvetov za ohranjanje zdrave kože …

Dermatitis na rokah je lahko posledica mnogih dejavnikov, vključno z alergijami in stresom, vendar je vseeno največkrat rezultat naše vsakodnevne nege in okolja, v katerem živimo.

Sterilno okolje, uporaba napačne kozmetike, prekomerno umivanje rok z agresivnimi mili in izpostavljenost suhemu zraku so najbolj pogosti vzroki za težave s kožo.

Za preprečevanje dermatitisa na rokah je ključnega pomena, da:

  • Uporabljamo neagresivna mila in izdelke za nego kože.
  • Izberemo kreme, ki vsebujejo emoliente, za vsakodnevno uporabo.
  • Izberemo okluzivne kreme, ko je res hudo.
  • V prehodnih letnih obdobjih posegamo po izdelkih in rešitvah, ki zagotavljajo dodatno zaščito in vlaženje.
  • Če se težave pojavijo pa ne odlašamo z obiskom dermatologa, ki nam lahko pomaga ugotoviti pravi vzrok za dermatitis na roki.

Pomembno je, da skrbimo za svoje roke ne le, ko se težave pojavijo, ampak kontinuirano, s preventivno nego! 

Skrb za roke je namreč pomemben del osebne higiene in splošnega počutja. Zato ji posvetimo pozornost in ljubezen, predvsem pa znanje, ki bo naše rokice ohranjalo zdrave in lepe skozi celo leto.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE