Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Dermatitis na dlaneh

Dermatitis na dlaneh je največkrat posledica človeške napake, oziroma nevednosti!

Zato si vzemi par minut in dobro preberi tale članek, saj ti bomo v njem povedali vse kar moraš vedeti, da ti koža na rokah ne bo več povzročala težav.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Zakaj je dermatitis na dlaneh največkrat posledica človeške malomarnosti?

Naši predniki so imeli drastično manj težav s kožo, saj so delali na njivi in si rok niso čistili z agresivnimi mili.

Poleg tega tudi niso bili izpostavljeni toliko kemikalijam in kovinam, kot smo jim izpostavljeni danes …

Na koži imamo namreč mikrobiom – bakterije in encime, ki skupaj “vežejo” olje in vodo. Temu pravimo hidro-lipidni plašč …

Ampak teh bakterij in encimov je v modernem svetu vedno manj, saj jih uničujemo s kemikalijami, antibiotiki in življenjem v sterilnem okolju.

Včasih so ljudje živeli z živalmi in zemljo, kar je ohranjalo njihov kožni mikrobiom v zdravem stanju. Več o tem si lahko prebereš na tej povezavi.

Dermatitis na dlaneh ali alergija?

Dermatitis na dlaneh lahko nastane tudi zaradi stika z iritantom …

Naprimer … Obešaš perilo, ki je bilo oprano z mehčalcem ali detergentom, ki vsebuje nekaj kar tvoja koža ne prenese in “voila”! Tvoja koža reagira … Največkrat ne takoj, zato je precej težko ugotoviti kaj je povzročilo dermatitis.

Lahko se ti tudi zgodi, da se ti dlani spotijo, medtem ko jih dolgo časa naslanjaš na magnezijevo ohišje računalnika in “voila”! Spet dermatitis … Tokrat najverjetneje dishidrotski – vodeni mehurčki na koži.

Enako se zgodi ob stiku potu in cvetnega prahu, ki postane na nek način toksičen in zato v stiku z njim tvoja koža reagira …

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Kaj storiti?

Kaj sploh storiti, ko dobiš dermatitis na dlaneh?

Prvo … Iz svoje kozmetične rutine odstrani vsa mila in kreme!!!

Če se stanje v enem tednu ne izboljša, pojdi k dermatologu in preden prideš na vrsto, poskusi ugotoviti kaj iritira tvojo kožo.

Zelo verjetno je namreč, da tudi alergološki testi ne bodo pokazali na kaj tvoja koža reagira. Zato se moraš zanesti na svoj instinkt!

Kako izbrati pravo kozmetiko?

Ker je za dermatitis na dlaneh največkrat kriva napačna kozmetika, te bomo zdaj naučili par stvari, ki jih je dobro vedeti, da si kože ne ponovno uničiš.

To, da je kozmetika naravna, dermatološko testirana, ima ta in oni certifikat, jo priporočajo dermatologi in ne vem kdo še vse … je več ali manj samo marketinški trik!

Zdaj, ko je že vsak drug na internetu “beauty guru” in informacij ne kontrolirajo več mediji z odgovornimi uredniki, je vse skupaj postalo ena velika zmešnjava polna laži.

Ne verjameš? Poglej kako drastična je porast atopijskega dermatitisa in problematične kože v svetu od leta 2011!

Kot vidiš, gre za skoraj 3-kratno povečanje!!!??? 

To pomeni, da ima že skoraj vsak drugi človek na svetu probleme s kožo!

In to se dogaja zato, ker “influencerji” pravijo, da vazelin ni dobra stvar za kožo, da so naravna olja prihodnost kozmetične nega in da mora biti kozmetika veganska!

Same traparije, ki so jih ustvarili ljudje, ki ti želijo prodati nekaj svojega, “boljšega”, …

Npr. Vazelin, oziroma petrolatum je res na listi toksičnih sestavin … Ampak samo, če je neprečiščen!!! “Medical-grade”, torej prečiščena verzija – white petro jelly se uporablja v kozmetiki že več kot 50 let in je edina sestavina, ki ustvari naravno hidro-lipidno zaščito, ki koži omogoča “dihati”.

Poleg tega je ena redkih sestavin, ki znanstveno dokazano pomaga odpravljati probleme z atopično kožo … Ampak zato, ker par “influencerk” misli, da se spozna na kozmetiko, so se ga ljudje začeli izogibati!?

Karitejevo maslo, ki ga ljudje uporabljajo kot alternativo petrolatumu, je veliko bolj komedogeno (maši pore) in zračno neprepustno, kar dostikrat ni dobro za kožo.

Predvsem pa ljudje poznajo samo rafinirano – veliko manj učinkovito verzijo!?

Nerafinirane verzije, torej neprečiščenega karitejevega masla, ki je veliko bolj učinkovito, na trgu sploh ne moreš najti, saj tako smrdi, da ga nihče ne kupi.

Kakorkoli …

Komu zaupati, ko lažejo tako velike korporacije, kot mali start-upi, ki si želijo čim večjih dobičkov, je vse težje … Zato je spet morda najbolje, da zaupaš svojemu instinktu.

Popotnica za življenje brez dermatitisa

Če ne gre za alergijo ali kaj podobnega in ti kozmetika dejansko lahko pomaga, je tukaj par nasvetov, ki ti bodo pomagali navigirati v vsej tej dermatitični zmešnjavi:

  • Emolienti so kreme, ki bodo navlažile tvojo kožno povrhnjico. To pomeni, da se bo tvoja koža v trenutku dobro počutila, morda bodo tudi odpravili srbenje, a na dolgi rok najbolj verjetno ne bodo predstavljali rešitve.
  • Okluzivi pa so kreme, ali mazila, ki bodo nadomestili tvojo hidro-lipidno bariero in ti pomagali na dolgi rok. Ker bodo ustvarili novo kožno zaščito, bodo tako izolirali tvojo kožo na dlaneh od zunanjih vplivov, kar bo še bolj pozitivno vplivalo na izboljšanje kožnega stanja.
  • Emoliente uporabljaj na prehodih letnih časov, ko je tvoja koža najbolj občutljiva! To počni zato, da bo koža vedno dovolj navlažena in ne bo postala preveč občutljiva, kar bi vodilo v dermatitis na dlaneh.
  • Če se situacija poslabša in dejansko dobiš dermatitis na dlaneh, pa preizkusi nego z okluzivom in se poleg tega poskusi čim bolj izogniti iritantu – dražeči snovi.

 

Glavna ideja je, da svojo kožo na dlaneh neguješ sproti in da čim manj uničuješ njen hidro-lipidni plašč. To narediš tako, da se ne umivaš z agresivnimi mili, oziroma se umivaš predvsem samo z vodo, da se tvoje roke v stiku s kemičnimi preparati in kovinami čim manj potijo (rešitev so lahko bombažne rokavice, ki vpijejo znoj) in da za preventivno nego uporabljaš emolientne kreme, ki ne vsebujejo agresivnih emulgatorjev!

P.S. En dober, a malo dražji trik za izboljšanje stanja, ko gre za dermatitis na dlaneh je, da roke umivaš z destilirano vodo. Ta ima namreč nižji ph od navadne, zato manj škodi tvoji hidro-lipidni zaščiti.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE