Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Dermatitis na nogah

Dermatitis na nogah je lahko marsikaj, saj je dermatitis nadpomenka, ki predstavlja različne kožne bolezni, oziroma kožna stanja.

To pomeni, da ljudi koža na nogah srbi, peče, boli, se vname … zato mislijo, da imajo dermatitis. Morda jim je to povedal zdravnik s premalo časa za konkretno diagnozo, morda sosed, ki je podobno doživel sam,  ali pa so nekaj preberali na internetu in vzeli za sveto!?

Ampak potem se izkaže, da imajo v bistvu glivice, bakterijsko okužbo, kurje oko, luskavico, atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis in še marsikaj drugega …

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kaj sploh je dermatitis na nogah?

Dermatitis je SPLOŠEN izraz, ki opisuje vnetje kože. Na nogah se lahko pojavi iz različnih razlogov, vključno z alergijskimi reakcijami, ekcemom, kontaktnim dermatitisom ali psoriazo – luskavico. Vsaka od teh oblik dermatitisa zahteva posebno pozornost in pristop k zdravljenju.

Zato je tako pomembno, da se postavi pravilna diagnoza, ne pa da gledamo slikice na internetu in poskušamo ugotoviti, čemu je naše kožno stanje najbolj podobno!

No … Tudi to je dobra podlaga za razumevanje svojega kožnega stanja … Ampak tudi podlaga za napačno diagnozo, zato previdno!

Prepoznavanje specifičnega vzroka nastanka dermatitisa je ključnega pomena za učinkovito zdravljenje, saj moramo vedeti kaj zdravimo.

Dermatitis na nogah se najpogosteje pojavi zaradi:

  • Alergijske reakcije: Reakcije na določene materiale, kot so sintetična obutev, pralni praški ali kozmetični izdelki (npr. lak za nohte).
  • Kontaktni dermatitis: Reakcija na neposreden stik kože z dražilno snovjo, kar je v bistvu alergijska reakcija.
  • Ekcem (atopični dermatitis): Kronično stanje, ki povzroča suho, srbečo in vneto kožo in se najverjetneje pojavi zaradi porušene kožne bariere – hidro-lipidnega plašča.
  • Psoriaza, oziroma luskavica: Stanje, pri katerem celice kože hitro rastejo, kar povzroča luskanje in debelo, rdečo kožo.

Dermatitis na nogah ima lahko različne simptome, ki najbolj pogosto vključujejo rdečico, srbenje, luščenje in v nekaterih primerih tudi globljo, kožno bolečino.

Pomembno!!! Glavni razlog za nastanek dermatitisa na nogah je …

Tvoj nono in nona najverjetneje nista razvila dermatitis na nogah!

To pa zato, ker so bile njune noge veliko v stiku z zemljo …

Zato ker so bile njune noge veliko pogosteje odkrite soncu kot tvoje …

Tvoj nono in nona nista imela kožnih problemov, ker sta imela zdrav mikrobiom, saj sta bila konstantno v stiku z zdravimi mikrobi in bakterijami.

Tudi jedla sta zdravo – iz vrta v usta!

Tvoj nono in nona nista imela dermatitisa na nogah, ker sta nosila čevlje iz usnja in volnene nogavice, ne pa gumjaste podplate in najlonke iz plastike.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Učinkoviti Nasveti za Premagovanje Dermatitisa na Nogah

1. Skrbna Higiena: Redno umivanje nog z blagim milom in vodo lahko pomaga odstraniti dražilne snovi. Izogibajte se uporabi vroče vode, saj lahko dodatno draži kožo.

2. Vlaženje: Uporaba vlažilne kreme ali losjona večkrat na dan, še posebej po tuširanju, lahko pomaga pri ohranjanju vlage kože in zmanjšanju simptomov dermatitisa.

3. Izogibanje Dražilnim Snovem: Identifikacija in izogibanje materialom ali snovem, ki lahko povzročajo alergijske reakcije ali draženje, je ključnega pomena. To lahko vključuje zamenjavo pralnih praškov, izogibanje določenim tkaninam in uporabo hipoalergenih izdelkov.

4. Topli (Ne Vroči) Kopeli z Dodatki: Kopeli z dodatkom ovsene kaše ali pecilnega praška lahko pomagajo pomiriti srbečo in vneto kožo.

5. Pravilna Prehrana: Vključitev živil, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so losos, chia semena in orehi, lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu in izboljšati stanje kože.

6. Nosite Udobna Oblačila: Izogibajte se nošenju oprijetih ali grobih tkanin, ki lahko dražijo kožo. Namesto tega izberite mehka, zračna oblačila, ki koži omogočajo dihanje.

7. Zdravila in Terapije: V nekaterih primerih je lahko potrebno zdravljenje z zdravili, kot so kortikosteroidne kreme ali antihistaminiki, ki jih predpiše zdravnik. Za kronične primere dermatitisa se lahko priporočajo tudi svetlobne terapije ali druge specializirane oblike zdravljenja.

Zaključek

Dermatitis na nogah je lahko zahtevno stanje, vendar s pravilnim pristopom in nego lahko znatno izboljšate svoje simptome. Ključno je, da prepoznate vzroke svojega dermatitisa in sprejmete ustrezne preventivne ukrepe. Če simptomi vztrajajo ali se poslabšajo, je pomembno, da poiščete nasvet zdravstvenega strokovnjaka, ki vam lahko ponudi individualiziran načrt zdravljenja. Z zavezanostjo in potrpežljivostjo je mogoče premagati dermatitis na nogah in izboljšati kakovost svojega življenja.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE