Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Hepetiformni dermatitis

Hepetiformni dermatitis, znan tudi kot dermatitis herpetiformis, je redka, a intenzivna kožna bolezen. Ta bolezen je tesno povezana s celiakijo, kar pomeni, da je njena pojavnost pogosto povezana z genetsko nagnjenostjo k nepravilnemu odzivu telesa na gluten.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kaj je hepetiformni Dermatitis?

Hepetiformni dermatitis je kožna manifestacija celiakije. Za razliko od celiakije, ki prizadene prebavni sistem, hepetiformni dermatitis povzroča izpuščaje na koži.

Ti izpuščaji so pogosto simetrično razporejeni in se najpogosteje pojavljajo na komolcih, kolenih, zadnjici in lasišču.

Kljub temu, da bolezen ni življenjsko ogrožajoča, lahko znatno vpliva na kakovost življenja posameznikov.

Simptomi in znaki

Glavni simptom hepetiformnega dermatitisa je intenzivno srbenje. Mehurji in izbruhi, ki spremljajo to bolezen, so pogosto tako srbeči, da vodijo v praskanje, kar povzroči nadaljnje poškodbe kože.

Simptomi se lahko pojavijo v kateri koli starosti, vendar so najpogostejši v starostni skupini od 30 do 40 let.

Včasih se pojavijo tudi drugi simptomi, kot so utrujenost, anemija ali gastrointestinalne težave, ki so posledica povezane celiakije.

Diagnoza

Za potrditev, da gre za hepetiformni dermatitis je potrebna kožna biopsija, skupaj z neposredno imunofluorescenco, ki pokaže prisotnost IgA protiteles. Ta test je ključnega pomena, saj lahko druga kožna stanja povzročijo podobne simptome!

Poleg tega se lahko izvajajo krvni testi za odkrivanje celiakije, saj je večina bolnikov s hepetiformnim dermatitisom, bodisi že diagnosticirana s celiakijo, bodisi ima poškodbe črevesja, značilne za celiakijo.

Zdravljenje in nega

Hepetiformni dermatitis zdravimo vzajemno – z dvemi pristopi. Na eni strani je to stroga brezglutenska dieta, ki je nujna za dolgoročno obvladovanje bolezni.

Na drugi strani pa se uporabljajo zdravila, kot je Dapsone, za nadzor simptomov. Dapsone učinkovito zmanjšuje srbenje in izbruhe, vendar ne zdravi osnovnega vzroka bolezni, zato je brezglutenska dieta še vedno ključnega pomena.

Včasih je potrebno tudi dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki in drugimi zdravili, da se ohranja kontrolo nad boleznijo.

Predvsem pa je potrebno konstantno skrbeti za hidracijo kože z okluzivnimi mazili, torej mazili, ki nadomeščajo kožni hidro-lipidni plašč.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Življenje s hepetiformnim dermatitisom

Hepetiformni dermatitis zahteva ne le zdravstveno oskrbo, ampak tudi psiho-socialno podporo. Učenje, kako upravljati s prehranskimi omejitvami in kako se soočiti s simptomi, je ključno za izboljšanje kakovosti življenja.

Mnogi posamezniki najdejo podporo v skupinah za samopomoč ali prek spletnih skupnosti, kjer delijo nasvete in izkušnje.

Možni zapleti

Dolgoročno nezdravljen hepetiformni dermatitis lahko privede do različnih zapletov, vključno s trajnimi kožnimi spremembami in povečanim tveganjem za razvoj drugih avtoimunih bolezni! Zgodnje odkrivanje in upravljanje sta zato ključnega pomena!

Poleg tega lahko pomanjkanje ustreznega zdravljenja vodi do nadaljnjega poškodovanja črevesja in poveča tveganje za razvoj črevesnega raka.

Raziskave in prihodnost

Sodobne raziskave se osredotočajo na iskanje bolj učinkovitih načinov zdravljenja hepetiformnega dermatitisa in boljše razumevanje povezave med kožnimi manifestacijami in celiakijo. Ta raziskovalna prizadevanja obljubljajo boljše možnosti za tiste, ki se soočajo s to boleznijo.

Povzetek in priporočilo

Hepetiformni dermatitis je kompleksna bolezen, ki zahteva celostni pristop k zdravljenju. Poleg diete in zdravil je eden najboljših načinov za obvladovanje simptomov uporaba kozmetičnih izdelkov, ki delujejo okluzivno.

Ti izdelki ustvarjajo hidro-lipidno pregrado, ki preprečuje izhlapevanje vode iz kože, hkrati pa omogočajo koži dihanje.

Takšen pristop ne samo izboljša simptome, ampak tudi pomaga pri ohranjanju zdrave kože.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE