Želiš, da ti svetujemo na podlagi svojih dolgoletnih, praktičnih izkušenj?  Reši vprašalnik >>

Dermatitis na obrazu

Dermatitis na obrazu je pogosta kožna težava, ki prizadene ljudi vseh starosti. To vnetno stanje, ki se kaže kot rdečica, srbenje in v nekaterih primerih luščenje kože, ima lahko več vzrokov in zahteva posebno pozornost pri negi kože.

*Vsebina je naša last ali last naših strank. Uporaba v kakršnekoli namene je brez našega, oziroma njihovega dovoljenja prepovedana!

Kaj povzroča dermatitis na obrazu?

Začetek dermatitisa na obrazu je največkrat povezan z okvaro kožne pregrade. Ta pregrada je sestavljena iz mikroorganizmov – bakterije in encimi, ki skupaj držijo vodo in olje, s čimer ustvarjajo hidro-lipidni ščit. Ko je ta ščit poškodovan, koža postane dovzetna za draženje in vnetje.

Vzroki za okvaro kožne pregrade so lahko različni, od genetskih predispozicij do stresa, ki na kožo vpliva podobno kot alergen – alergijska reakcija.

Prav tako lahko težave povzročijo alergije, bodisi na hrano ali zunanje dejavnike.

Kljub temu pa je najpogostejši vzrok za okvaro kožne pregrade človeška “napaka”, predvsem uporaba neprimernih kozmetičnih izdelkov.

Vpliv kozmetičnih izdelkov na dermatitis na obrazu

Trend naravne in veganske kozmetike pogosto vodi do izbire izdelkov, ki dostikrat niso najboljši za zdravje kože. Namreč … Mnoga naravna olja, ki so pogosto sestavina takšne kozmetike, lahko dejansko škodujejo mikrobioti kože in posledično oslabijo kožno pregrado.

To je še posebej problematično pri dermatitisu na obrazu, saj oslabljena pregrada omogoča, da zunanji dražilci lažje povzročijo vnetje in iritacijo.

Ti je všeč kar bereš?

Postani del naše skupnosti in prejmi eksluzivne novice s popusti rezerviranimi samo za člane BREZPLAČNEGA kluba Chicatelline zvestobe. Z drugimi besedami … Prijavi se na naše email novice.

Pomen emolientov v boju proti dermatitisu na obrazu

Emolienti so izdelki za nego kože, ki pomagajo “zapolniti” manjkajoče dele v kožni pregradi. Posebej pomembni so v prehodnih obdobjih, kot je prehod iz poletja v jesen, iz jeseni v zimo in iz zime v pomlad, ko je koža še posebej občutljiva.

Pravilna uporaba emolientov lahko prepreči poslabšanje stanja kože in je ključna za preprečevanje dermatitisa na obrazu.

Kdaj uporabiti okluzive?

Okluzivi so izdelki, ki ustvarjajo zaščitno plast na površini kože in tako preprečujejo izgubo vlage. Ti izdelki so nujni v primerih, ko je koža zelo suha, razpokana ali ko že pride do ekcema.

POMEMBNO!!! Vendar pa ljudje pogosto zamenjujejo okluzive z emolienti, kar lahko na dolgi rok stanje kože še poslabša.

Nadaljnji koraki za nego kože pri dermatitisu na obrazu

 

  1. Posvet z dermatologom: Pred začetkom katerekoli nove rutine nege kože je priporočljivo posvetovanje z dermatologom, še posebej če gre za dermatitis na obrazu.
  2. Izbira pravih izdelkov: Pomembno je izbrati izdelke, ki so primerni za tvoj tip kože in ne vsebujejo sestavin, ki bi lahko škodovale kožni pregradi. Tu je predvsem potrebno paziti, da ne vsebujejo olj s preveliko vsebnostjo “oljnih kislin”.
  3. Redna uporaba emolientov: Emolienti pomagajo vzdrževati zdravje kožne pregrade in preprečujejo poslabšanje stanja dermatitisa na obrazu.
  4. Uporaba okluzivov v skrajnih primerih: Ko je koža zelo suha ali poškodovana, je uporaba okluzivov ključna za njeno obnovo!
 

Zaključek

Dermatitis na obrazu je kompleksno stanje, ki zahteva premišljeno in dosledno nego!

Z razumevanjem vzrokov in pravilno izbiro kozmetičnih izdelkov lahko znatno izboljšaš zdravje kože in preprečiš nadaljnje težave.

Zato prisluhni svoji koži in je ne uničuj z zadnjimi “kozmetičnimi modnimi muhami”, saj je uporaba ličil, raznoraznih pen za britje, losjonov, parfumiranih SPF faktorjev in micelarnih vod, največkrat povod za nastanek kožnih težav.

Naša odgovornost

Raznorazne dermatitise in druga kožna obolenja obravnavaj z vso resnostjo! Zato naše pisanje upoštevaj kot SMERNICE in ne kot zdravstveni nasvet. Z drugimi besedami … Kljub temu, da veliko vemo in imamo ogromno izkušenj, ti v hudih primerih toplo priporočamo obisk osebnega zdravnika ali dermatologa. 

S podporo Slovenskemu zdravstvu te lepo pozdravljamo, ekipa Chicatella.

Reci adijo kožnim težavam!

Obišči našo spletno trgovino in se poslovi od kožnih izzivov.

100% BREZ TVEGANJA

ČE TI IZDELEK NE USTREZA,
TI VRNEMO KUPNINO

(Brez, da bi zahtevali vračilo proizvoda!)

ZANESLJIVOST IN ZAUPANJE